Święcenie pokarmów - 11.04.2020

To zwyczaj znany w Polsce od XIV wieku. Kiedyś szlachcic posyłał konie po kapłana, który przybywał do dworu, aby poświęcić wielkanocny stół. Obecnie obrzęd poświecenia odbywa się w kościele.

W tym roku, kiedy wszystko wygląda zupełnie inaczej, w czasie izolacji, który przeżywamy ze względu na panującą zarazę, koszyk wielkanocny błogosławi ojciec rodziny.

Nie rezygnujemy z jego przygotowania. Może nawet bardziej zastanawiamy się co on oznacza.

Baranek z chorągiewką jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. To również znak pokory, łagodności, niewinności i ofiary.

Jajko to znak początku życia i odrodzenia. Podobnie jak baranek wielkanocny oznacza triumf życia nad śmiercią.

Chleb jest symbolem pomyślności, dostatku, obfitości i sytości, a wyraża pragnienie przyjęcia Komunii św.

Do koszyka wkładamy również wędlinę, ciasto, sól, owoce, chrzan, czekoladowe zajączki i cukrowe kurczaczki. Wszystko układamy na białej serwetce i przystrajamy gałązkami bukszpanu.

Przed śniadaniem wielkanocnym dzielimy się święconym jajem, co ma charakter braterski i służy umocnieniu więzi rodzinnych.